Home »
Resepi
»
Cara Buat Asam Pedas Resepi Orang Melaka
Cara Buat Asam Pedas Resepi Orang Melaka
Bahan-bahan ( 1 kluarga leh makan )
- 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
- 4 ulas bawang merah-ditumbuk
- 3 ulas bawang putih-ditumbuk
- 2cm kunyit hidup-ditumbuk
- 1 btg serai dititik
- 3 btg daun kesum
- 1 bunga kantan-dibelah dua
- 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
- 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
- 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
- garam dan gula (ikut rasa)
- minyak masak
- sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
Cara-cara
-
Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang
merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
-
Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
-
Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
-
Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan bolehlah dihidangkan.
0 Response to "Cara Buat Asam Pedas Resepi Orang Melaka"
Post a Comment